Pensionärer i skolbänken

Upplands Väsby kommun har under tre veckor i sommar anordnat en kostnadsfri IT-utbildning för pensionärer. 46 ”elever” har gått utbildningen och av dem kom 44 personer från pensionärsorganisationerna SPF Seniorerna eller Pensionärernas Riksorganisation (PRO).

Jacob Lindblom visar Lena Eriksson hur hon ska göra intressanta powerpoint-presentationer.

Jacob Lindblom visar Lena Eriksson hur hon ska göra intressanta powerpoint-presentationer.

I sommar har flitens lampa lyst på Anton Tamms väg 1 nb i Upplands Väsby. Det är Vägval Unga som arrangerat flera femdagarskurser i datakunskap för pensionärer.

Vi har erbjudit två olika kurser; dels en baskurs för dem som inte har riktigt kol på datorer och internet och så en mer avancerad kurs. Det fanns fem kurspass på tre timmar vardera under veckan. Lärarna har varit gymnasieungdomar i årskurs 1 och 2 med stora IT-kunskaper, berättar Mohamed Sadik, som är ungdomscoach på Vägval Unga med ansvar för feriejobben hos Social- och omsorgskontoret.

Ungdomarna har varit sex till antalet under detta spännande sommarjobb. Förutom kunskaper i IT var kraven att de skulle vara pedagogiska och dessutom ha ett stort tålamod!

I sommar har det varit 44 pensionärer från föreningarna SPF Seniorerna och PRO och så två pensionärer som själva tagit kontakt.

Det finns många frågor kring surf och internet bland pensionärerna. Främst är det Youtube och sociala medier som de är intresserade av och mycket handlar om att de ska kunna hitta informationen på nätet och kunna se filmer och videor, säger Mohamed Sadik.

Baskursen innehöll bland annat kursdelar som Bli vän med datorn, Hantera mappar och filer samt Youtube. Den avancerade kursen hade undervisning ibland annat Epost, powerpointpresentationer och sociala medier.

Maud Larsson, Upplands Väsby, fick nys om baskursen via SPF Pensionärerna:

Jag kan i princip ingenting om datorer och har aldrig arbetat med någon dator på något arbete. Men jag har en dator hemma som jag använder till att betala räkningar med och surfa lite med. Men jag ville lära mig mer om hur jag hittar saker på internet. Främst musik, som är mitt stora intresse eftersom jag sjunger i kör och spelar nyckelharpa.

Maud Larsson ser redan fram mot nästa år och att få gå den mer avancerade kursen.

Det är så härligt att få hjälp av alla glada och duktiga ungdomar! säger hon.

Senast uppdaterad: 13 augusti 2018