• Startsida
  • / Internationell vikingashow kommer till Väsby

Internationell vikingashow kommer till Väsby

Den 31 augusti kommer den internationella vikingashowen Follow the Vikings till Väsby. Showen gästar tolv viktiga vikingaplatser i världen och Gunnes gård i Väsby som enda plats i Sverige. Upplands Väsby är en av de mest fornlämningsrika kommunerna i världen och projektet syftar till att göra det vikingatida arvet tillgängligt för en världsomfattande publik.

Bild

Föreställningen Follow the Vikings är ett samarbete mellan Destination Viking Association, Upplands Väsby kommun och Kreativa Europa (EU). Föreställningen är medfinansierad av EU för att göra det gränsöverskridande vikingaarvet tillgänglig och begripligt för en internationell publik.

Follow the Vikings handlar om den isländske krigarpoeten Egil Skallagrímssons liv och samtid och belyser vikingatiden och dess myter i en mäktig föreställning. Craig Morrison, kreatören bakom Follow the Vikings, har samlat skådespelare, filmskapare, konstnärer och dansare från hela Europa för att skapa en visuell hyllning till vikingaarvet med hjälp av modern projiceringsteknik.

De medverkande skådespelarna har valts ut för att kunna berätta historien om vikingarna på ett autentiskt sätt. En av skådespelarna som deltar i flera föreställningar är Väsbys egen Gun Bjurberg, verksamhetschef på Gunnes gård.

Det känns fantastiskt att få presentera showen på min hemmaarena Gunnes gård och Upplands Väsby. Det betyder förhoppningsvis att vi får en bredare publik till gården och kan betyda mycket, både lokalt och regionalt, då människor får vikingatiden presenterad för sig på ett helt nytt sätt. Dessutom är showen både bra och proffsig!

Gun Bjurberg medverkar i vikingashowen Follow the Vikings i Väsby

Gun Bjurberg medverkar i vikingashowen Follow the Vikings i Väsby

Att Follow the Vikings kommer till just Gunnes gård i Upplands Väsby som enda plats i Sverige är ingen slump. Friluftsmuseet Gunnes gård är en rekonstruktion av en vikingatida gård som låg på platsen i början 1000-talet, belägen i ett område där även bronsåldersrösen, gravfält från järnåldern och flera runstenar finns. Upplands Väsby kommun som helhet är ett av de mest fornlämningsrika områdena i Sverige, och Fresta är den plats i världen med flest runstenar på en och samma plats. Totalt finns 76 runstenar i Väsby.

Tack vare att Follow the Vikings är ett projekt inom Kreativa Europa (EU) erbjuds fri entré till evenemanget. Publikområdet vid Gunnes gård är dock begränsat så du behöver boka din fria biljett via Billetto.se och ta med den till entrén vid scenområdet på Gunnes gård den 31 augusti. Hoppas vi ses.

Information och biljettbokninglänk till annan webbplats

Evenemanget på Facebooklänk till annan webbplats

Senast uppdaterad: 20 augusti 2018