Två barn håvar i Sandakärret.

Laila Khan och Frank Skorup håvar i Sandakärret.

I Väsby går 3100 elever i Naturskolan. Varje år.

I Väsbys grundskolor går cirka 5000 elever. Av dem går 3100 barn varje år i Naturskolan. Det är en pedagogisk verksamhet, mestadels utomhus, med syfte att ge barnen undervisning i miljöfrågor, hållbar utveckling, friluftsliv och ekologiska samband. Naturskolan har funnits i Väsby sedan 2002. Magnus Söderlund är naturskolepedagog.

Magnus Söderlund, föreståndare för Naturskolan

Magnus Söderlund, föreståndare för Naturskolan

Magnus Söderlund, föreståndare för Naturskolan

Magnus Söderlund, föreståndare för Naturskolan

Vad får barnen lära sig i naturskolan?

- Naturskolan är ett komplement till den teoretiska undervisningen i skolan. På Naturskolan får eleverna lära sig en grundläggande förståelse för ekologiska samband och hur naturen fungerar under olika årstider. De får uppleva naturen med alla sina sinnen. Det som de har läst om i skolan får de nu uppleva praktiskt. Grunden är att först få barnen att känna sig trygga och att trivas i naturen. Vi har olika teman till exempel ekologi under olika årstider, istiden, forntiden, människans historia, rymden och iskunskap. Vi paddlar kanot, håvar djur i vatten och övar på att använda stormkök. Vi vill att eleverna ska få en praktisk erfarenhet av vad de läst om i klassrummet.

Hur går det till?

- Lärare bokar in sin klass för ett besök på Naturskolan. Tillsammans kommer vi överens om ett lämpligt tema för gruppen. Alla Naturskolans teman bygger på läroplanen (Lgr 11) och undervisningen anpassas efter olika årskurser.

Vilken respons får ni från barnen?

- Den är väldigt positiv. Vi har en utvärdering med barnen efter varje dag och får alltid positiv respons av både elever och lärare. Man märker att barnen blir engagerade och tycker det är roligt. Det händer då och då att barn kommer fram och säger att det här är den bästa skoldagen någonsin. Då känner vi att vi har lyckats!

Varför är det viktigt att barnen får undervisning i naturen?

- Jag upplever att färre barn är ute i naturen på sin fritid jämfört med när jag var barn. Därför tror jag att det är viktigt att barnen får möjlighet att komma ut i naturen genom skolan. Det är en investering för framtiden. Ett barn som känner sig trygg i naturen och har förståelse för hur den fungerar kommer förhoppningsvis att växa upp och förstå nödvändigheten om att värna om naturen.

Vad är Naturskolans bästa tips till oss som vill komma ut?

- Det finns många möjligheter i Väsby: gå, cykla, paddla kanot! Vi har flera fina naturreservat som är värda att besöka. Hyr en kanot på kanotklubben och kom ut på vattnet. Gå med i båtklubben och skaffa en båt – och en helt ny värld öppnar sig. Vandra Upplandsleden som går genom kommunen. Att gå en promenad, leta svamp eller ta en ridtur är också härliga upplevelser. Min personliga favorit är bara gå ut och stå på ett vackert ställe och njuta, till exempel på Runsa fornborg som jag tycker är en magisk plats. Men egentligen tror jag att man inte behöver göra så stor sak av att komma ut. Att ta med sig en filt och lite fika och promenera till närmsta skogsdunge räcker långt.

Senast uppdaterad: 20 mars 2019