Beatrix Zwartkruis och Scot James på cykeltur längst med Väsbyån.

Beatrix Zwartkruis och Scot James på cykeltur längst med Väsbyån.

I Väsby får alla vara ute och cykla.

Många kan nog skriva under på att det är en frihetskänsla att komma ut och röra på sig för egen maskin. Har du inte fysisk förmåga är det lätt att bli stillasittande inomhus. Därför har äldreboendet Brobacken skaffat en parcykel där personal kan hjälpa till att trampa om krafterna tryter. Cecilia Bengtsson är enhetschef på Brobacken.

Cecilia Bengtsson, enhetschef Brobacken

Cecilia Bengtsson, enhetschef Brobacken

Cecilia Bengtsson, enhetschef Brobacken

Cecilia Bengtsson, enhetschef Brobacken

Berätta! Hur kommer det sig att ni skaffat en parcykel till Brobacken?

- Vi läste ett reportage från en annan kommun och tyckte det verkade fantastiskt. Vi såg framför oss hur vi kunde ta med våra kunder ut på lite längre utflykter i Väsby för en ökad livskvalitet. Och det blev verkligen helt fantastiskt! Många av våra kunder lyser upp när de kommer ut och får känna solen och vinden i ansiktet. Även Hedvigsgården har en parcykel. Båda cyklarna används även av andra enheter inom Väsby Stöd och Omsorg.

Hur funkar cykeln?

- Cykeln kan trampas av båda cyklisterna eller bara av personalen. Den är dessutom utrustad med en liten elmotor som gör det enklare i uppförsbackarna. Cykeln har ett fotstöd om kunden själv inte kan hjälpa till att trampa. Sadeln är svängbar så att kunden på ett enkelt sätt kan sätta sig och sedan i position för att cykla. Naturligtvis har cykeln säkerhetsbälte och både personal och kund bär hjälm.

Hur ofta används den parcykeln hos er?

- När det är fint väder är det väldigt många som vill följa med vår aktivitetssamordnare Scot ut och cykla. Då används den en till två gånger per dag.

Vilka reaktioner brukar ni få när ni är ute?

- Många ute på byn har frågor om cykeln och undrar vart den/vi kommer ifrån när vi är ute. Nu har vi skaffat en skylt att sätta bak på cykeln så ser folk vilka vi är. Det blir dessutom lite reklam för Brobacken! En del har undrat om de kan få låna eller hyra cykeln.

Vilka andra aktiviteter finns det att göra för de som bor på Brobacken?

- Vi har massor med olika aktiviteter i vår aktivitetslokal. Musikunderhållning tre till fyra gånger i månaden, boule, curling, bio, kafferep, gymnastik, tipspromenad, innebandy, bingo, frågesport med mera. Vi har två gemensamma aktiviteter om dagen samt enskilda aktiviteter på avdelningarna.

Senast uppdaterad: 20 mars 2019