• Startsida
  • / Nationellt intresse för Väsbys arbete bland äldre

Nationellt intresse för Väsbys arbete bland äldre

Kommunens samarbete med ideella krafter för att nå äldre som är ofrivilligt ensamma har gett goda resultat. Nu beskrivs arbetet i Socialstyrelsens vägledning till landets kommuner och regioner.

Fikabord med kaffe och kakor och människor runt bordet.

Foto: Mostphotos

Samarbetet mellan kommunen och ideella krafter i lokala föreningar är framgångsrikt och har utökats under de senaste två åren. Äldre Väsbybor som upplever en ofrivillig ensamhet har genom volontärers uppsökande arbete fått hjälp att bryta isoleringen. Förutom väntjänsten, där frivilliga erbjuder sig att gå med ut på promenader, har det ordnats gemensamma träffar där äldre fått möjlighet att lära känna varandra. Till exempel ordnas det grillkvällar där det är vanligt att man når maxantalet på 70 deltagare.

Nu skriver Socialstyrelsen om Väsby i sin vägledning till chefer, verksamhetsutvecklare och personal inom landets primärvård och äldreomsorg.

Det är naturligtvis roligt att det här arbetet inte bara blir uppskattat bland Väsbybor utan också kan sprida sig till andra. På det här sättet kan vi bidra till att fler äldre får möjligheten att bryta en ofrivillig isolering. Det är viktigt för folkhälsoarbetet och för individens välbefinnande, säger Barbro Brolin (S) som är ordförande i omsorgsnämnden.

Frivilligas arbete bland ensamma har funnits länge, men fick en nytändning för två år sedan. Fokusgrupper med äldre fick lämna synpunkter på vad som behövs för att minska ofrivillig ensamhet. Från fokusgrupperna hördes synpunkten ”vi vet inte vad som finns att göra”. Därför skapades en aktivitetskatalog. Den sprids nu till äldre och innehåller för närvarande ett hundratal tips på aktiviteter i Väsby.

Jag hoppas att uppmärksamheten kring vårt arbete kan inspirera andra, inte minst primärvården att hänvisa äldre till de insatser som sker på ideell basis och som kan vara en hjälp mot ohälsa. Vi vill ju även jobba förebyggande mot ensamhet, säger Lena Kanström som är ordförande i volontärföreningen Vänner i Väsby.

Hon har sett konkreta exempel på äldre Väsbybor som fått ett bättre liv, inte minst genom Kompisbordet på kommunala Restaurang Himmel & Pannkaka där äldre träffas regelbundet till samvaro kring borden.

Jag har till och med sett människor som fått nya vänner vid vårt kompisbord och som efter en tid sätter sig tillsammans och umgås vid ett eget bord. Att de etablerar en sådan vänskap och vågar ta egna steg visar att vi har lyckats! säger Lena Kanström.

En uppdaterad aktivitetskatalog för 2023 trycks i slutet av januari och kommer att finnas tillgänglig i flera offentliga lokaler i Väsby. Det kommer också vara möjligt att hämta ett eget exemplar i receptionen hos Upplands Väsby kommun.

 

Fakta om aktiviteter för äldre i Väsby

Kompisbordet på Restaurang Himmel & Pannkaka, Dragonvägen 88-90. Tisdagar och torsdagar kl 11-13 (deltagare köper egen lunch)

Mötesplats Rubinen, Dragonvägen 88. Måndag-Fredag kl 10-13. Gratis entré och billigt fika!

Promenader och utflykter (Kontakta PRO eller SPF i Väsby)

Senast uppdaterad: 9 januari 2023