• Startsida
  • / Stort intresse bland skolelever att hitta ut i Väsby

Stort intresse bland skolelever att hitta ut i Väsby

Över 1 200 deltagare letade sig ut i skog och natur när Väsby orienteringsklubb i samarbete med kommunen arrangerade Hittaut 2022. Väsby skola deltog med hela 615 registreringar vilket placerade skolan i topp i skolutmaningen.

Checkpoint i form av en symbol, placerad intill en sten i ett skogsparti i Väsby.

Nr 93/2022 var en riktigt klurig checkpoint i förra årets upplaga av Hittaut. Den var placerad på en höjd ovanför en brant i skogen väster om Fresta och norr om Sandaområdet. Foto: Maria Lidén

Hittaut är den nationella utmaningen som anordnas av orienteringsklubbar runtom i landet. Utmaningen riktar sig till alla åldrar och går ut på att hitta checkpoints med karta eller mobilapp. I Upplands Väsby har deltagare tagit med sig kartan på promenaden, cykelturen eller löprundan. Målet för evenemanget har varit att aktivera hela kroppen och få så många som möjligt att upptäcka nya platser.

Av resultatet ser man att deltagarna varit mer aktiva än året innan. Över 44 000 registreringar gjordes runtom i Väsby. Bland alla checkpoints ligger centrala Vilundaområdet i topp, men även Törnskogen som kräver mer av deltagarna hade så många som 2 300 registreringar.

Det är fantastiskt att så många som 1 200 deltagare varit ute och rört sig. Hittaut är också ett bra exempel på hur vi kan få unga att upptäcka vår vackra skog och natur, säger Andrea Möllerberg som är kultur- och fritidsnämndens ordförande (VB).

Skolutmaningen var något som Väsby skola nappade extra på. 615 registreringar placerade skolan på en säker förstaplats, med Vittra Väsby och Väsby Yrkesgymnasium på en andra- och tredjeplats.

Vid varje checkpoint har besökaren hittat en bokstavskod att registrera på sitt konto med chans att placera sig högt på den nationella och lokala topplistan. Utmaningen har varit öppen dygnet runt under säsongen som förra året sträckte sig från maj till oktober.

Eftersom liknande arrangemang pågår i andra kommuner samtidigt har folk passat på att turista i varandras kommuner.

Vi ser att deltagare hittat hit från andra orter, och även Väsbybor letar upp checkpoints i närliggande kommuner. Det är jätteroligt, och kanske en turistattraktion som vi kan utveckla under kommande säsonger, säger Maria Lidén från Väsby OK.

I en uppföljande enkät med deltagarna svarar drygt 70 procent att de motionerar mer än tidigare tack vare Hittaut. 100 procent svarar ja på frågan om de skulle rekommendera Hittaut för vänner och bekanta.

Årets upplaga av Hittaut startar 29 april och pågår till 5 november.

Senast uppdaterad: 27 januari 2023