Du som har alkohol- eller narkotikaproblem kan genom beroendeenheten få stöd och hjälp att komma ifrån dina missbruksproblem. På beroendenheten arbetar vi med utredning, vård och behandlingsinsatser för vuxna över 20 år. Du som anhörig erbjuds också stöd.
Om du vill ha stöd att ta dig ur ett missbruk eller beroende, eller om du är anhörig är du välkommen att kontakta oss per telefon eller e-post. Vi ringer upp dig eller svarar på ditt meddelande inom 24 timmar på vardagar.
Kontakten med beroendeenheten är frivillig och baseras på socialtjänstlagen. Undantag finns enligt lag om vård av missbrukare i vissa fall (LVM).
Telefon: 08-590 977 75
E-post: beroendeenheten@upplandsvasby.se
Stödlinjen: 08-509 017 00 tisdag och torsdagar 10.00-12.00
måndag 08.00–18.00
tisdag-torsdag 08.00–16.30
fredag 08.00–15.00
Bilden illustrerar vad som händer när du kontaktar oss för hjälp för ditt missbruk.
Om du vill ansöka om behandling erbjuder vi dig en besökstid inom en vecka. Tillsammans med dig gör en socialsekreterare en bedömning för att kartlägga behov och beslut om eventuell insats. Vi erbjuder i första hand insatser i öppenvård (se illustration nedan), men kan också erbjuda vård på behandlingshem.
SIP-möten: Olika parter som kommun och region samlas för att planera insats och behandling tillsammans med dig. Även anhöriga kan närvara.
ASI- standarliserat bedömningsmedod: Tillsammans med dig gör vi en bedömning i intervjuform av vilket stöd du behöver.
Bilden ovan visar olika insatser som kan hjälpa dig i din problematik. Efter att utredningen är klar kan vi fatta beslut om eventuella insatser.
Det finns behandling som sker individuellt samt i grupp. Behandlingen sker i öppenvård.
Ibland behövs det vård utan för det egna hemmet, när öppenvård inte är tillräckligt. Om utredningen visar det så kan vård på ett HVB-hem beviljas. Du bor då under den tid som överenskommits på ett HVB-hem där du får stöd dygnet runt.
Bilden ovan beskriver vilken behandling som kommunen kan erbjuda i öppenvården. Behandling kan utföras individuellt eller i grupp och kräver ett beslut om beviljad insats.
Regionens beroendemottagning kan också erbjuda stöd och hjälp till dig som är 18 år eller äldre och har problem med alkohol, droger, läkemedel eller spel. Mottagningen finns på Anton tamms väg 3, plan 6 i Upplands Väsby.
Mottagningen erbjuder
Du som är anhörig till personer som har problem med alkohol, droger, läkemdel eller som har ett spelbeorende kan få mer information och stöd på beroendecentrums webbplats. Länk till annan webbplats.
Det finns mycket stöd att få som anhörig till en person med beroendeproblematik. Stödet erbjuds dig som är 18 år eller äldre. Stödet syftar till att ge kunskap om alkohol- och drogberoende och dess påverkan på dig och din familj, med målsättning att du ska få ökade insikter samt att du kan förbättra din egen livssituation. Du kan erbjudas individuellt stöd eller delta i en anhörigcirkel.
Det finns olika alternativ till stöd och råd för dig som är ung och befinner dig i riskzonen för att utveckla ett missbruk eller som missbrukar alkohol eller narkotika.
Mini-Maria vänder sig till ungdomar upp till 20 år som befinner sig i riskzonen för att utveckla ett missbruk eller som missbrukar alkohol eller narkotika. Mottagningen vänder sig även till ungdomar som lever i familjer där det förekommer missbruk. Ungdomar, föräldrar, kamrater, skola eller andra som har frågor runt detta är välkomna att ta kontakt.
Mini-Maria har öppet måndag 09.00–18.00, tisdag, onsdag och torsdag 07.00–15.00 samt fredag 07.00–12.00.
Mini-Marias besöksadress är plan 3 på Industrivägen 22 B i Upplands Väsby. Du kontaktar Mini-Maria via e-post mini-maria@upplandsvasby.se.
När mottagningen är stängd hänvisas alla akuta ärenden till Maria ungdom, 08-123 474 10.
Ungdomsteamet erbjuder dig som ungdom upp till 20 år eller dig som förälder flera alternativ när du behöver hjälp och stöd. Ungdomsteamet har socionomer med erfarenhet av behandling för ungdomsmissbruk. Insatserna är biståndsprövade och utredning hos en socialsekreterar ligger till grund för beslut.
En alkohol- och drogbedömning ingår som en del av en utredning där ungdomsteamet tillsammans med ungdomen kartlägger dennes alkohol- och drogvanor.
Haschavvänjningsprogrammet är en manualbaserad behandlingsmetod för ungdomar med ett haschmissbruk.
Samtal sker med ungdom och föräldrar eller bara föräldrar. Samtal förs kring cannabis som preparat och hur det påverkar ungdomen fysiskt, psykiskt och socialt.
Vägvalet är ett påverkansprogram för ungdomar som begått brott eller som befinner sig i riskzon för kriminalitet. Programmet utförs individuellt.